Vijesti iz kazališta Trešnja


30.03.2017.

Pripremamo novu predstavu

Plemeniti šljivari, premijera u svibnju

Već nekoliko dana nakon uspješne premijere predstave Zora riđokosa, GK Trešnja je krenula u pripremu posljednje premijere u ovoj kazališnoj sezoni. 

Riječ je o predstavi PLEMENITI ŠLJIVARI koju režira Zoran Mužić, a premijera će se održati u petak, 19. svibnja 2017.

U predstavi igraju: Krunoslav Klabučar, Daria Knez Rukavina, Ana Vučak, Karla Brbić, Jure Radnić, Radovan Ruždjak, Matija Čigir, Luka Bulović, Hrvoje Barišić, Paško Vukasović, Kruno Bakota, Toni Šestan, Božidar Koščak.

 

Plemeniti šljivari / o predstavi:

Legenda o plemenitim šljivarima vodi nas u 13. stoljeće, kada se mongolska država širila na zapad i prodrla u Europu pod vodstvom Batu-kana. Na putu joj se našlo ugarsko i hrvatsko kraljevstvo u koje je mongolska (tatarska) vojska prodrla, a hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. morao je pobjeći iz Budima. Privremeno je utočište našao u snažnoj slavonskoj utvrdi, Kalniku, čiji je zapovjednik bio knez Filip Bebek. Kada su se Tatari približili Kalniku, Bela IV. je pobjegao u Zagreb  koji mu je pružio zaštitu (i zato bio razoren i spaljen, a nakon odlaska Tatara iz Hrvatske Bela IV. je dao Zagrebu čuvenu Zlatnu bulu).

Kalnik je bio prepušten sebi i svojim braniteljima, koji su dugo odolijevali tatarskoj opsadi, ali je u gradu zavladala silna glad. Kada su branitelji Kalnika već bili na rubu snaga, stigla im je pomoć od naroda koji se bio razbježao u šume pred tatarskom vojskom. Ljudi su u voćnjacima rezali grane  šljiva koje su te godine dobro rodile, pa našli načina kako da grane prepune plodova ubace noću preko bedema i tako spase branitelje od gladi. Batu-kan je u nevjerici gledao kako se opet snažni  Kalničani bore na zidinama. Na kraju je odustao od opsade i pošao prema Zagrebu.

Kada su  Tatari otišli iz Hrvatske i Mađarske, kralj Bela IV. je kalničke seljake proglasio plemenitima, a Križevčani su ih nazivali plemenitim šljivarima.

 


29.04. subota,
17:00 h

A je to!

30.04. nedjelja,
11:00 h

A je to!

03.05. srijeda,
10:00 h

Zora riđokosa