Nova predstava u Trešnji prema kultnoj basni Ježeva kućica

Prema legendarnoj basni u stihovima, Ježeva kućica Branka Ćopića, koja je oplemenila mnoge generacije porukom o ljubavi prema vlastitom domu, kazalište Trešnja postavlja istoimenu predstavu u režiji Helene Petković.

 Jedna od najljepših priča u stihu za male i velike zasigurno je Ježeva kućica, autora Branka Ćopića, najdugovječnija slikovnica u Hrvatskoj i šire, koja spada u djela koja ostaju upamćena tijekom cijeloga života, a čiji se stihovi često citiraju i lako prepoznaju. Ježeva kućica nosi jednostavnu i jasnu pouku kako treba voljeti i čuvati vlastiti dom. Predstava nastala prema ovom klasiku, u režiji Helene Petković, a prema dramatizaciji i dramaturgiji Filipa Jurjevića, premijerno će se izvesti u kazalištu Trešnja 8. travnja 2022.

„Želja nam je bila stvoriti suvremenu, dinamičnu predstavu koja će ostati vjerna Ćopićevom predlošku te u što većoj mjeri zadržati originalne stihove koje smo za ovu priliku zaogrnuli u ruho originalne scenske glazbe Damira Šimunovića koju u živo izvodi spektakularni šumsko-razbojnički bend“, najavila je redateljica Helena Petković.

Kroz oči Lije, Svinje, Mede, Sove i Zeca ova adaptacija trudi se iznova, iz novog kuta, kroz igru, pjesmu i ples, sagledati odavno upisane vrijednosti. Što ježeva kućica znači danas i kakvu pouku od Ježa hrabrog lovca možemo izvući? Kako u ovom vremenu, bržem i zahtjevnijem no ikad, možemo naučiti biti mirni i zadovoljni?

Poruka Ježeve kućice, iako uvijek aktualna, u današnja vremena postaje još bliskija te nas podsjeća na vrijednosti koje često zaboravljamo. Ježurka Ježić bori se za sebe i svoje stavove te ostaje nepokolebljiv u obrani svojega doma i onda kada mu se svi drugi izruguju.

Ježurku Ježića utjelovit će Silvio Mumelaš, u ulozi Lisice Mice nastupa Karla Brbić, kao Poštar Zec Luka Bulović, u ulozi Vuka je Matija Čigir, u ulozi Divlje svinje je Radovan Ruždjak, u ulozi Mede je Tvrtko Jurić, a u ulozi Sove Hrvoje Barišić.

Predstavu je režirala Helena Petković prema dramatizaciji i dramaturgiji Filipa Jurjevića. Scenografiju i projekcije osmislio je Ivan Lušičić Liik, kostime je osmislila Tea Bašić Erceg, scenski pokret i koreografiju osmislile su Matea Bilosnić i Andreja Jandrić, rasvjetu oblikuje Vesna Kolarec, a autor glazbe je Damir Šimunović. Autorica plakata je OKO.

Premijera će se održati 8. travnja 2022., a svi zainteresirani predstavu mogu pogledati 9., 10., 15., 22., 23. i 24. travnja. Namijenjena je publici starijoj od pet godina.

„Ma kakav bio moj rodni prag,
on mi je ipak mio i drag.
Prost je i skroman, ali je moj,
tu sam slobodan i gazda svoj.
Vrijedan sam, radim bavim se lovom
i mirno živim pod svojim krovom.
To samo hulje, nosi ih vrag,
za ručak daju svoj rodni prag!“

Centar za postavke privatnosti

Google Analytics

Ne želim praćenje mojih aktivnosti na stranici.
Isključite kako bi onemogućili GA kolačiće.
Ukoliko ste dali pristanak na Demografsko i interesno praćenje korištenja stranice ovaj kolačić će vam biti serviran.

_ga