Domaća zadaća

Režija: Miroslav Međimorec
Trajanje: 70 minuta
Premijerna izvedba: 16. 10. 2015.
Dobna granica: 10+

Ivan Kušan je radnju smjestio u šezdesete godine prošloga stoljeća u Zagrebu. Cijela galerija živopisnih likova – dječaka i djevojčica, roditelja i nastavnika, tvorničkih radnika, direktora, redarstvenika, gostioničara i slastičara ispunjavaju ovu predstavu bogatstvom svojih osobnosti dok nam sam roman-predstava govori o tome kako i mala prijevara, mala laž može pokrenuti lavinu nepredvidljivih i neočekivanih događaja.

Hrvatskog njiževnika Ivana Kušana vezujemo uz njegovog malog- velikog junaka Koka, glavno lice nekoliko njegovih romana za djecu i mladež. Zahvaljujući pameti i snalažljivosti te detektivskim sposobnostima Koko i njegovi drugovi rješavaju naizgled niz nerješivih životnih situacija. U njegovom romanu „Domaća zadaća“, svojevrsnom prethodniku romana o Koku, na osnovi kojega je napravljena dramatizacija ove predstave, otkrivamo Kokovog prethodnika Ivicu koji se također našao u nezavidnoj situaciji – njegov ga je školski kolega lažno optužio za krađu domaće zadaće, nastavnik je povjerovao u tu objedu i time za Ivicu i sve koji ga okružuju započne cijeli niz nevolja, nesporazuma i sukoba. U školi, u obiteljima dvojice đaka, među nastavnicima, na radnim mjestima roditelja, među poznatim i nepoznatim ljudima rađaju se nepovjerenje, svađe i razmimoilaženja, mnogi su odjednom i protiv svoje volje uvućeni u sve zamršeniju i opasniju priču. Đaci bježe iz škole, gube se radna mjesta, obraz i poštenje, dospijeva u pritvor, nastavnici se prepiru, unosi se nemir u škole. Dvije skupine učenika, na stripovski i detektivski način započinju ogorčenu borbu. „Osveta“ postaje glavna riječ, ona jedino može zadovoljiti te usijane glave. Sve novija i novija lica se uključuju u međusobne sukobe i nesporazume, vihor obračuna dva protagonista, Ivice i Branka, usisava ih u samo središte radnje. Tezulja pobjede preteže čas na jednu čas na drugu stranu, u sukob se uključuju novi saveznici i tek jedan obračun tortama u slatičarnici „Runolist“ donosi pobjedu istini i pravdi. Pravi krivac za događaje koji su uslijedili kad nije napisao zadaću i krivnju prebacio na drugoga je raskrinkan, nesporazumi su izglađeni i ponovno je uspostavljen red u kojem se „moraju obavljati dužnosti“, više se đaci ne otimaju niti se tuku, ponovno se poštuju roditelji i nastavnici, govori se istina i uvažavaju prijatelji. Iako su bili spremni na sitnu prijevaru i laž, pustolovinu, otkrivanje i detektivsku napetost, borbu i osvetu kod njih pobjeđuje osjećaj za istinu i pravdu, jasno razlikovanje dobra i zla.

NA PREDSTAVI SE KORISTI STROBOSKOP.

Ivica Novak
Krunoslav Klabučar

Branko Beljak
Jure Radnić

Mama Beljak
Ivana Bakarić

Tata Beljak
Hrvoje Barišić

Melita
Karla Brbić

Saša
Radovan Ruždjak

Sašina baka
Vanda Vujanić Šušnjar

Profesorica Rihter
Dragana Marković Roić

Josip Novak
Robert Ugrina

Profesor Krivić
Andrej Dojkić

Rudi Krivić
Mladen Vujčić

Viktor Krivić
Marija Kačan

Direktor Gerić
Tvrtko Jurić

Direktor tvornice
Toni Šestan

Radnik u tvornici
Pavle Vrkljan

Konobar, Slastičar
Filip Vidović

Učenica
Tena Tadić

Policajac
Ana Vučak Veljača

Policajac
Matija Čigir

Mišo
Luka Bulović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redatelj: Miroslav Međimorec  Dramatizacija teksta: Miroslav Međimorec  Scenograf: Drago Turina  Kostimografkinja: Danica Dedijer  Autor glazbe: Borna Šercar  Grafičko oblikovanje: Vatroslav Kuliš  Oblikovanje svjetla: Aleksandar Mondecar  Asistentice kostimografkinje: Paola Rilović, Lorena Podolski  Izrada rekvizite: Zoran Branković  Majstorice šminke: Irena Königsknecht, Tatjana Bjeliš  Suradnica za jezik: Đurđa Škavić  Izrada scenografije: B – dizajn  Autor fotografija: Damil Kalogjera  Grafička priprema: Sand d.o.o.  Inspicijentica: Aline Arlavi Šarkezi

Centar za postavke privatnosti

Google Analytics

Ne želim praćenje mojih aktivnosti na stranici.
Isključite kako bi onemogućili GA kolačiće.
Ukoliko ste dali pristanak na Demografsko i interesno praćenje korištenja stranice ovaj kolačić će vam biti serviran.

_ga